Institutul National al Magistraturii (INM) organizeaza in perioada martie-aprilie 2013, in mai multe centre universitare, o pretestare avand ca obiect un test de verificare a rationamentului logic (de tipul testului ce constituie a doua proba concursului de admitere la INM si a concursului de admitere in magistratura). Precizam ca subiectele supuse pretestarii nu vor fi folosite in cadrul concursurilor de admitere la INM si de admitere in magistratura din 2013 si 2014.

INM organizeaza anual concursul de admitere la INM, in conditiile prevazute de Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439/15 iunie 2006 si publicat in Monitorul Oficial nr. 560 din 28 iunie 2006, cu modificarile si completarile urmatoare.

De asemenea, INM organizeaza anual sau ori de cate ori este necesar, concursul de admitere in magistratura, in conditiile prevazute de Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 279/5 aprilie 2012 si publicat in Monitorul Oficial nr. 258 din 19 aprilie 2012, cu modificarile si completarile urmatoare.

În cadrul celei de a doua etape a fiecarui concurs candidatii sustin un test de verificare a rationamentului logic, constand in verificarea capacitatii de analiza si sinteza, prin rezolvarea unui test grila cu 120 de intrebari dintre care 100 de intrebari punctate si 20 de intrebari supuse pretestarii in conditii de concurs.

INM adreseaza studentilor de anul III si IV precum si absolventilor facultatilor de drept invitatia de a se inscrie pentru participarea la aceasta pretestare.

Cererile de inscriere se depun pana la data de 10 martie 2013, prin accesarea urmatorului link http://lsat.inm-lex.ro, pe baza de username si parola, alocate de INM fiecarei facultati, si pe baza codului obtinut de la secretariatul facultatii. Persoanele care doresc sa se inscrie sunt rugate sa se adreseze secretariatului facultatii absolvite sau la care studiaza, facand in prealabil dovada calitatii de student sau absolvent al acesteia.

Pretestarile vor avea loc la urmatoarele date:

– 30 martie 2013 – Timisoara – pentru studentii sau absolventii facultatilor de drept din Timisoara, Arad Lugoj si Resita;
– 30 martie 2013 – Cluj – pentru studentii sau absolventii facultatilor de drept din Cluj, Targu Mures si Oradea;
– 31 martie 2013 – Craiova – pentru studentii sau absolventii facultatilor de drept din Craiova, Targu Jiu si Ramnicu Valcea;
– 31 martie 2013 – Sibiu – pentru studentii sau absolventii facultatilor de drept din Sibiu, Alba Iulia si Brasov;
– 6 aprilie 2013 – Bucuresti – pentru studentii sau absolventii facultatilor de drept din Bucuresti, Constanta, Pitesti, Ploiesti si Targoviste;
– 6 aprilie 2013 – Iasi – pentru studentii sau absolventii facultatilor de drept din Iasi, Galati, Bacau si Suceava.

Repartizarea pe centre a persoanelor inscrise va fi publicata pe site-ul INM dupa expirarea perioadei de inscriere.

Pentru rezolvarea testului nu sunt necesare cunostinte de drept; persoanelor care doresc sa participe li se recomanda consultarea Ghidului pentru rezolvarea testelor de verificare a rationamentului logic, postat pe site-ul INM >>> detalii aici

De asemenea, pot sa se pregateasca, cu respectarea conditiilor de concurs (timp recomandat: 60 min/sectiune), prin rezolvarea modelelor de teste postate pe site-ul INM la sectiunea „Concurs admitere INM”, in cadrul fiecarei sesiuni de concurs.

O modalitate de pregatire pentru testul de verificare a rationamentului logic este aceea de a rezolva un test simuland conditiile de concurs. Rezolvarea testului in limitele de timp stabilite ajuta la aprecierea timpului necesar pentru tratarea fiecarei intrebari din cele patru sectiuni (o sectiune de gandire analitica, o sectiune de intelegere a textului scris si doua sectiuni de gandire logica). Testul este administrat in doua etape, cu o pauza de 30 minute intre etape, cate doua sectiuni per etapa.

Precizam faptul ca participarea la pretestare este gratuita si nu reprezinta o conditie pentru inscrierea la concursul de admitere la INM sau la concursul de admitere in magistratura.

Sursa: Institutul National al Magistraturii