Servicii de consultanta, consiliere, asistenta si reprezentare in domeniul Dreptului International Privat (avocat cu experienta in drept international privat).

Dreptul international privat are ca obiect de reglementare raporturile de drept privat cu element de extraneitate.

Elementul de extraneitate reprezinta o imprejurare de fapt datorita ce leaga un raport juridic de doua sau mai multe sisteme de drept.

De pilda, obiectul unui contract de vanzare-cumparare este situat in strainatate sau una din partile contractante este de alta nationalitate.

Prezenta elementului de extraneitate ridica in practica urmatoarele probleme:

-determinarea instantei sau autoritatii competente sa instrumenteze sau sa judece cazul
-indicarea regulilor de procedura aplicabile
-precizarea legii de fond care se va aplica situatiei juridice
-stabilirea efectelor produse de hotararile autoritatilor straine

Dreptul international privat reglementeaza numai o parte din relatiile de drept privat cu element de extraneitate: raporturile de drept civil, raporturile de dreptul muncii, dreptul familiei, raporturile de, raporturile de procedura civila si alte raporturi conexe cu acestea.

Raporturile de drept international privat sunt reglementate de urmatoarele tipuri de norme:

1. Norme conflictuale – determina legea aplicabila unui raport cu element de extraneitate.Ele solutioneaza un conflict de legi indicand care este legea competenta. Sunt norme de trimitere si privescpersoanele, proprietatea, contractele, raporturile de familie, succesiunea.

2. Norme materiale – se aplica direct raporturilor cu element de extraneitate, dupa aplicare normei conflictuale.

Norme de aplicare imediata – exclud aplicarea normelor conflictuale si implicit a legii straine, solutionand nemijlocit raportul juridic prin aplicarea legislatiei nationale.

Căutări recente din domeniul avocatură: