Doriti un avocat pentru a va redacta o actiune penala sau un avocat pentru verificarea actiuni penale?

Doar noi va raspundem in cel mai scurt timp si verificam cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale.

Noi suntem la dispozitia dvs cu aparari personalizate si cu practica a instantelor din tara si a celor europene pentru a va apara drepturile si a va asista atunci cand aveti nevoie de un avocat profesionist specializat in drept penal.

Extras din: Noul Cod de Procedura Penala actualizat 2014 – Legea nr. 135/2010

CAPITOLUL I

Actiunea penala
Art. 15

Conditiile de punere in miscare sau de exercitare a actiunii penale

Actiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare sau exercitarea acesteia.

Art. 16

Cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale

(1) Actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca:

  1. a) fapta nu exista;
  2. b) fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege;
  3. c) nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea;
  4. d) exista o cauza justificativa sau de neimputabilitate;
  5. e) lipseste plangerea prealabila, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale;
  6. f) a intervenit amnistia sau prescriptia, decesul suspectului ori al inculpatului persoana fizica sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoana juridica;
  7. g) a fost retrasa plangerea prealabila, in cazul infractiunilor pentru care retragerea acesteia inlatura raspunderea penala, a intervenit impacarea ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii;
  8. h) exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege;
  9. i) exista autoritate de lucru judecat;
  10. j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.

(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. e) si j), actiunea penala poate fi pusa in miscare ulterior, in conditiile prevazute de lege.

Art. 17

Stingerea actiunii penale

(1) In cursul urmaririi penale actiunea penala se stinge prin clasare sau prin renuntare la urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege.

(2) In cursul judecatii actiunea penala se stinge prin ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, renuntare la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei, achitare sau incetare a procesului penal.

Noul Cod de Procedura Penala a fost actualizat prin:

Lege nr. 255/2013 – pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;