Pe data de 24 noiembrie 2015, pe site-ul Curtii Constitutionale a Romaniei a fost dat publicitatii comunicatul de presa referitor la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Art. 60 alin. (1) lit. g) din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii.
Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Art. 60 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii sunt neconstitutionale. Asadar se intelege ca se impune o protectie a organelor sindicale de conducere, insa nu in ceea ce priveste activitatea profesionala, de baza, a angajatului, care este intr-o situatie juridica identica cu ceilalti angajati.
Redam articolul declarat neconstitutional: „Art. 60. – (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
(…)
- g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;”
Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul Art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al Art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Art. 60 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, conform carora: „(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: (…) g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat.”
„Curtea Constitutionala a retinut ca scopul reglementarii, acela de a proteja activitatea sindicala prin instituirea unei masuri de protectie a mandatului exercitat de reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor, nu poate veni in coliziune cu interesele angajatorului, care, respectand dispozitiile criticate, este pus in situatia de a suporta o sarcina excesiva, de natura a-i afecta dreptul de proprietate, consacrat de art. 44 din Constitutie. Evident ca o protectie a persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatului se impune, dar o astfel de protectie trebuie sa functioneze exclusiv in raport cu activitatea sindicala efectiv desfasurata (asigurata, de altfel, de prevederile Art. 220 alin. 2 din Codul Muncii), iar nu in ceea ce priveste activitatea profesionala, de baza, a angajatului, care este intr-o situatie juridica identica cu ceilalti angajati sub aspectul incidentei dispozitiilor Art. 61 si Art. 65 din Codul Muncii.”
Comenteaza