Malpraxisul medical este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

Insa nu orice eroare privind diagnosticul sau tratamentul este si un caz de malpraxis. Deseori pot fi stabilite diagnostice gresite pe baza unor lipsuri in comunicarea dintre pacient si medic, in forma unor raspunsuri false la intrebarile cu privire la simptome, la istoricul medical sau la eventuale incidente medicale anterior suferite. Un eventual diagnostic eronat, intr-o astfel de situatie, si aplicarea tratamentului aferent, nu atrage raspunderea civila a medicului.

Personalul medical este obligat prin lege sa incheie o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical. Astfel, despagubirile pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata sunt in sarcina asiguratorului, in limita raspunderii stabilite prin polita de asigurare.

Cazurile de malpraxis ajung, deseori, in fata instantei de judecata, insa se pot solutiona si pe calea medierii.

Demersurile legale pe care trebuie să le urmeze un pacient care acuza un medic de malpraxis poti fi initiate:

  • fie pecalea unei actiuni civile (raspundere civila delictuala – dosar civil) – Daca se alege o acţiune civila, pacientul va trebui sa se adrese direct instantei de judecata.
  • fie pe calea unei actiuni penale (plangere penala – dosar penal) – Daca se doreste demararea unei actiuni penale, plangerea astfel formulata va fi inregistrata fie la politie, fie la Parchet.

Asadar in caz de malpraxis, pacientul se poate adresa fie politiei, fie instantei de judecata. De asemenea, in multe dintre cazuri se poate impune si parcurgerea unei proceduri prealabile de mediere. Medierea reprezinta o solutie mult mai simpla si mai diplomatica decat solutiile clasice, acelea de recurgere la instanta sau la politie pentru a primi despagubiri, in cazul stabilirii unui malpraxis. In cazul in care nu ajung la un acord prin mediere, partile pot continua demersurile judiciare prin intermediul unui proces pentru solutionarea litigiului, ca si cum medierea nu a avut loc.

Daca aveti nevoie de un avocat care sa va apere interesele si sa va reprezinte si sa va asiste juridic in domeniul malpraxisului medical asteptam sa ne contactati, urmand sa stabilim o intrevedere in cadrul careia sa gasim solutia cea mai adecvata solutionarii spetei dumneavoastra.

Căutări recente din domeniul avocatură: